Många eteriska oljor har naturliga anti-mikrobiella och anti-bakteriella egenskaper och de passar bra för rengöring och att hålla bakterier och insekter borta. En av de bästa oljorna för rengöring är kanel. Av alla oljorna har kanel förmodligen de starkaste anti-mikrobiella och anti-svampegenskaperna. Citrusoljor såsom citron, apelsin och grapefrukt är också fräscha och bra att använda och de luktar så friskt. Ecalyptus har substanser som är mycket kylande och rengörande. Citrongräs har anti-mikrobiella egenskaper och innehåller D-limon, dvs samma substans som i citrusoljor. Pepparmint och tea tree är också bra på att göra rent. Tea tree och citrus är förmodligen de mest effektiva rengörarna. Bikarbonat kan användas till många olika saker, vitvinsvinäger likaså.

Du kan göra en mycket användbar all-purpose spray med antingen kanel eller kryddnejlika med apelsin. Det går också att använda citron och tea tree.

Här kommer några recept på hur Du kan tillverka egna rengöringsmedel med eteriska oljor.

All-purpose spray: Droppa i 5 droppar citronolja och 5 droppar tea tree i en sprayflaska fylld med varmt vatten.

Badkarsrengöring: Blanda 1/2 kopp bikarbonat 1/2 kopp vinäger och 5 droppar citron, lime eller bergamott-olja. Skrubba badkaret och skölj med vatten för att ta bort rester.

Uppfräschning av mattor: Blanda 20 droppar tea tree med borax till ett pulver. Fördela det på mattan och dammsug rent. OBS jag har inte lyckats hitta borax utan använder istället bikarbonat. Det fungerar men jag vet inte om borax hade varit ännu bättre.

Mjukgörare vid tvätt: Kombinera 1/2 kopp vinäger, 2 msk bikarbonat och 20 droppar lavendel. Ta 2-4 msk av blandningen till sköljmomentet.

Uppfräschning av luft: Diffusera 5-10 droppar citron, kryddnejlika, rosmarin eller apelsin.

Tvättmedel: 5-10 droppar tea tree till varje tvätt.

Golvrengöring: Kombinera 2 msk flytande tvål (såpa) med 10 droppar citron och 5 droppar tea tree.

Ugnsrengöring: Kombinera 10 droppar citron, 1/4 kopp vinäger och 1 1/2 kopp bikarbonat. Applicera smeten på insidan och utsidan av ugnen. Torka sedan av insidan och utsidan med en fuktig svamp och varmt vatten för att ta bort resterna.

Dammsugning: Lägg till 5-10 droppar citron eller pepparmint till dammsugarpåsen.

Fönstertvätt: Kombinera 5 msk vinäger med 15 droppar citron.

Jag har själv använt all-purpose spray, uppfräschning av mattor och ugnsrengöring med gott resultat.