Känslor påverkar hälsan mer eller lika mycket som mat, mer eller lika mycket som eteriska oljor och mer eller lika mycket som att ta olika slags mediciner. Känslor är mycket viktiga. Om någon kämpar med oro och ångest är det gynnsamt att använda ylang ylang och lavendel.

Kronisk förstoppning; Lite te med en droppe ingefära eller citron och att smörja in nedre delen av magen med lavendel kan hjälpa, magnesium med extra probiotika likaså.

Sömnlöshet: Diffusera lavendel, kamomill och ylang ylang kan vara bra liksom att gnida in dessa oljor under fötterna.

Vid illamående på morgonen är ingefära och pepparmint bra. Man kan inhalera den
m eller gnida in dem på nacken.

Under graviditeten bör man inte använda muskatellsalvia. Den är förmodligen den olja som har störst påverkan på hormonsystemet i vanliga fall och därför bör den inte användas under graviditeten. Fänkål är ett annat exempel på det. Den är däremot utmärkt att använda under själva förlossningsarbetet. 5 droppar apelsin, bergamott, lavendel och muskatellsalvia är också bra under värkarbetet. Om någon blir alltför het kan man ta pepparmintsolja under fötterna och på vristerna. När moderkakan ska ut kan man ta några droppar muskatellsalvia på nedre delen av magen för att lugna ned kroppen.

För att öka mjölkmängden vid amning är fänkål och muskatellsalvia bra. Lavendel och ylang ylang är välgörande vid onda bröstvårtor. Vid bröstkörtelinflammation kan man kombinera lavendel och romersk kamomill.

För bebisar under 3 månader är diffusion lämpligast. Om man ska introducera specifika oljor bör man göra det med en åt gången och alltid blanda ut den med vegetabiliska oljor. Romersk kamomill är en av de bästa att börja med eftersom den är mycket skonsam. Basilika kan också vara välgörande. Kryddnejlika är bra att smörja gomen med när tänderna är på gång.

Om ett barn har en förkylning eller influensa kan man blanda tee tree eller ecalyptus med kokosolja och smörja fotsulorna med den. För matsmältning kan man blanda ut citronolja med annan olja och smörja in bröstet och fotsulorna med den. Vid blöjutslag kan man blanda tee tree, lavendel och frankincense med t ex kokosolja och smörja med den oljan. Vid feber är pepparmint och frankincense på fotsulorna bra. Vid tandsprickning en droppe kryddnejlika och pepparmint på det aktuella stället.