Det endokrina systemet spelar en stor roll i din kropps hormonsystem. Det endokrina systemet utsöndrar hormoner. Det reglerar också många kroppsprocesser såsom ämnesomsättningen, hur kroppen svarar på stress, den sexuella funktionen, hur kroppens ämnesomsättning svarar mot sockerintag, mineraljämvikt, hjärtfrekvens, matsmältning, reproduktionen, sömn och humör. Den påverkar också varje cell, organ och vävnad i din kropp. Organen som ditt endokrina system består av omfattar hypofysen, sköldkörteln, bisköldkörtlarna, binjurarna, bukspottskörteln, testiklarna hos män och livmodern hos kvinnor. Kortisol omtalas ofta som det åldrande hormonet. Om Du får alltför mycket kolesterol, om kolesterolet ligger på en hög nivå och det mänskliga tillväxthormonet alltför lågt kan det förorsaka tidiga åldrandesymptom.

Några av de specifika tillstånd som hänger samman med det endokrina systemet är binjureutmattning. Flera människor kämpar med binjureutmattning än tidigare. Ursprunget är typiskt när någon arbetar alltför mycket och inte vilar tillräckligt mycket. Det handlar om att kämpa eller fly. Kroppen sänder alla näringsämnen och all energi till extremiteterna. Kortisolet ökar. Dina binjurar utsöndrar och är ansvariga för adrenalinet och kortisolet för dessa hormoner. Det som händer är att binjurarna pumpar ut hormoner och de pumpar ut kortisol. De arbetar med adrenalin. Allt detta händer. Till slut säger de ; jag är utbränd, jag är trött, jag klarar det inte längre. Om Du är en person som sover om nätterna men som fortfarande är trött på morgonen eller om sömnen har dålig kvalitet, om Du är i upplösningstillstånd, om Du kämpar med trötthet hela tiden då handlar det om binjureutmattning.

En av de mest välgörande oljorna är helig basilika. Inom ayurvedisk och kinesisk medicin använder man adaptogener (anpassare) som hjälper till att sänka kolesterolet, hjälper kroppen att anpassa sig och hantera stress. De välgörande egenskaperna hos helig basilika är enorma. Den näst mest välgörande oljan är rosmarin. Helig basilika och rosmarin i kombination för blodsockernivån, mot inflammationer och för att stödja hormoner och hjärnan.

Kosttillskott vid binjureutmattning är Ashwaganda och B-vitaminkomplex eftersom dessa stödjer binjurarna. Det är också viktigt att att minska på stressen och att äta ren och bra mat.

Depression är något många kämpar med. Några av de mest utskrivna medicinska preparaten är idag anti-depressiva och anti-ångest mediciner. Det farliga med dessa mediciner är biverkningarna. De kan förorsaka självmordstankar och brist på motivation. De kan förorsaka sjukdomar med vitamin- och mineralbrister i kroppen. De eteriska oljorna arbetar med kroppen på ett naturligt sätt. Några av de bästa eteriska oljorna mot depression omfattar bergamott, liksom apelsin och neroli. Ylang ylang är favoritoljan mot depression. Lavendel och kamomill är bra för att minska stress och på ett naturligt sätt förbättra humöret.

Kosttillskott är fiskolja eller Omega 3 samt vitamin D3. Vid hypoteros bör man använda helig basilika som fungerar som en adaptogen för att minska stress och balansera kortilsolnivån. Dessa oljor kan man smörja in direkt på sköldkörteln. I små doser kan man också använda dem invärtes i en kapsel eller som tillskott.

Myrra. Vi vet att myrra hjälper till att bli av med fukt. Den är mycket bra för matsmältningen, bra för humöret och den är också mycket bra för kommunikationen mellan celler och bra för sköldkörteln. Citrongräs är bra för vävnader. När det är en skada på ett vävnadsligament, liksom vid en sena, en led eller sköldkörteln är citrongräs bra.

Kamomill är också bra eftersom den minskar såväl känslomässig som annan stress. Ashwaganda är nummer 1 som tillskott när det gäller sköldkörteln. Jodnivån bör också tas i beaktande. Den kan förorsaka struma. Örten selen bör intas. Om någon har problem med sköldkörteln rekommenderas ashwaganda, selen och vitamin B complex. Istället för jod kan man ta sjögräs såsom kelp, spirulina eller chlorella. Om någon har den autoimmuna formen av sköldkörteln är det så att problemen börjar i tarmarna med leaking gut syndromet. Om Du har leaking gut syndrom finns det hål i tarmarna där viss mat eller vissa proteiner kan läcka ut i blodomloppet och förorsaka inflammationer.

Många män över 50 kämpar med prostatabesvär. Det handlar om en inflammerad prostatakörtel. Den mest välgörande oljan är rosmarin. Frankincense och gurkmeja är också bra vid prostatit. Den kan smörjas in på det nedre området bakom könsorganet och kan också diffuseras. Man kan också ta en droppe var av de tre oljorna invärtes 2ggr om dagen. Kosttillskott är saw palmetto och zink liksom pumpakärnor.

Viktökning och övervikt har också med det endokrina systemet att göra. Övervikt hänger ofta samman med sköldkörteln eller hormoner men en del eteriska oljor kan också vara effektiva. Nummer 1 är kanel. Vi vet att kanel hjälper till att balansera något som kallas GTF-faktorn (glykol-tolerance factor). Det är därför den är så välgörande vid diabetes och blodsocker. Den hjälper till att minska på sockersug. Grapefrukt-olja innehåller substanser som minskar sug efter söta saker. Det finns också studier som visar att grapefrukt hjälper till att bryta ned fett. Ingefära är en värmande olja som stödjer matsmältningsprocessen. Den har anti-inflammatoriska egenskaper som stödjer kroppen.

Svartpeppar kan påverka värmebalansen eftersom den är värmande, den stödjer viktminskning och den kan också faktiskt minska missbruksproblem. Sedan är det välgörande med t ex en ketogenisk diet för en viss tid med att ta bort kolhydrater och äta en hög grad av fett och proteiner, kött, massor av grönsaker. Massor av fibrer från frukt, grönsaker, linfrö och probiotika.

Bra tillskott för magnesium: En form av supersalt bestående av havssalt, himalyasalt och örtsalt. Mandel, cashewnötter, pumpakärnor, nypon

De flesta med ADHD vinner på att äta extra magnesium.

Vid huvudvärk: Ta 1 tsk supersalt och skölj ned med vatten. Utvärtes: Magnesiumklorid fungerar bra + MSM ger ännu bättre effekt.