En funktion hos lymfsystemet är att återbörda vätska till blodet. Lymfsystemet försvarar också kroppen mot patogener. Det kan vara allt som kroppen bedömer vara patogener såsom bakterier, virus eller parasiter. Den skiljer ut kroppens egna celler och vävnader från främmande celler.Det är vad som händer vid autoimmuna sjukdomar. Vid autoimmuna sjukdomar börjar kroppen känna igen celler i den egna kroppen som farliga och börjar attackera dessa egna celler. Vid sköldkörtelproblem börjar din kropp reagera mot gluten och vissa proteiner. Med tiden börjar det bli en sådan fara att kroppen säger att den kommer att attackera allt som liknar strukturen på vissa proteiner. Så den kommer att attackera sköldkörteln eller lederna med artros. Det är alltså en del av vad autoimmuna sjukdomar kan vara. Ett friskt immunsystem kan känna skillnad på dessa celler och vävnader. Ett sjukt immunsystem kan inte göra det. Här kan alltså oljor som stödjer förbindelser mellan olika celler och minska inflammation som frankincense vara välgörande vid autoimmuna sjukdomar.

När man hör talas om lymfsystemet eller immunsystemet handlar det om att immunförsvaret utgörs av de vita blodkropparna, tymuskörteln och tonsillerna. Tonsiller, polyper, lymfkörtlar, mjälten och lymfsystemet bildar tillsammans större delen av immunsystemet. Hur kan då eteriska oljor hjälpa immunförsvaret? I en studie aktiverade ecalyptusoljan de vita blodkropparna och dessa stimulerade immunförsvaret dramatiskt.

Några immunrelaterade tillstånd och rekommendationer för dessa.
Vattkoppor: Lavendel är en av de bästa oljorna. Lavendel är bra för all hudvård. Tea tree oil och kamomill har vissa antivirala substanser och de lugnar ned huden.

Influensa: En av fördelarna med de eteriska oljorna är att de kan användas på huden och som en naturlig behandling. Nästan alltid handlar det om ett virus. Tea tree, timjan och ecalyptus har antivirala egenskaper och kan alla vara effektiva mot influensa. Pepparmint kan också användas för att minska illamående. . Några av de bästa kosttillskotten är fläder, echinacea, och de är dessutom kraftfulla förstärkare av immunförsvaret.

Herpes är ett virus. Timjan är förmodligen den mest kraftfulla anti-virala oljan. Lavendel och myrra kan hjälpa till att lugna ned huden. Kosttillskott: L-lysin är en aminosyra som verkligen stödjer immunsystemet. Zink är känd som mineralen för immunsystemet. Vitamin C är känd som vitaminet för immunsystemet. L-lysin, zinc och vitamin C stödjer tillsammans hela immunförsvaret. För immunförsvaret som helhet är några av de bästa oljorna frankincense, timjan, apelsin och myrra.

Infektion: Om någon har en infektion är oregano den bästa oljan. Den har kraftfulla anti-bakteriella egenskaper. Timjan och tea tree är också välgörande.

Inflammation: Kronisk inflammation är något som mänga kämpar mot. Problem med hjärtat är antagligen förorsakade av inflammationer i artärerna. Din kropp börjar producera kolesterol för att lappa och reparera skadade områden. Vi vet att artos förorsakas av inflammationer i lederna under en tid. Kolit är en inflammation i tjocktarmen. Många frågor idag beträffande människors hälsotillstånd handlar om inflammationer och det bästa de kan göra är att iaktta en antiinflammatorisk diet. Det finns också några mycket anti-inflammatoriska oljor. Frankincense innehåller beståndsdelen alfapinen. Gurkmeja innehåller curcumin och tumerone som i hög grad är antiinflammatoriska. Patchouli är anti-inflammatorisk, ingefära innehåller zingiberene och gingerols som är anti-inflammatoriska substanser. Omega 3 såsom i fiskolja, fiskrom, torskleverolja samt proteolyiska enzymer såsom bromelain i ananas är också bra.

Halsfluss: Ecalyptus är den bästa oljan. Om man kombinerar den med timjan och låter pepparmintsoljan hjälpa till att bedöva området känns det bättre. Myrra kan också vara mycket bra. Vitlök och echinaea har visat sig vara effektiva mot halsfluss. När Du har halsfluss behöver Du också värma kroppen. Kycklingsoppa med ingefära eller ingefärsste är välgörande.